Acrylaat

Acrylaat is een bekende kunststof dat beter bekend is onder een merknaam. De namen Plexiglas of Perspex zijn in de volksmond vaker bekend dan acrylaat zelf. Uiteraard wordt er met al die namen hetzelfde benoemd.

Acrylaat merken

Zoals gezegd kent acrylaat verschillende merken en namen op de markt. Acrylaat heeft als technische naam, de naam PMMA. Toch zullen veel mensen hier niet naar zoeken. Vaak zoeken ze naar Plexiglas of Perspex. Ook worden deze namen regelmatig fout gespeld zoals Persplex. Aan het eind van de rit wordt er altijd acrylaat bedoeld.

Acrylaat toepassingen

Acrylaat heeft heel veel verschillende toepassingen. Denk hierbij een glasvervanging. Acrylaat is net zo helder als gewoon glas, maar veel goedkoper. Het verschil tussen glas en acrylaat is dat glas versplintert als het stuk gaat en acrylaat hooguit breekt of scheurt. Een ander verschil is dat glas stijver is dan acrylaat. Het is dus belangrijk om te kijken naar de afmeting van de plaat en hoe hij wordt geplaatst.

Naast glasvervanging is acrylaat ook geschikt voor de reclameindustrie. Denk hierbij aan signing bordjes in grote gebouwen. Ook lichtbakken worden vaak gemaakt van acrylaat. Er worden dan grote opaal platen in geplaatst en bestickerd. De opaalplaten laten 70% licht door.

Acrylaat heeft daarnaast nog toepassingen zoals een terrasoverkapping of een stofkap enz. De mogelijkheden met acrylaat zijn eindeloos.

Acrylaat bewerkingen

Acrylaat kan op verschillende manieren worden bewerkt. Standaard worden de platen bij ons op maat gezaagd. Het materiaal kan ook worden gezaagd met een frees of met een laser. Iedere machine geeft een andere resultaat. De zaag en frees geven een lichte witte waas op de randen. Ook zijn ze beperkt in de mogelijkheden qua vormen. Zagen kan alleen maar recht. Een frees kan verschillende vormen eruit halen, echter geen scherpe hoeken. Acrylaat kan ook gelaserd worden. Hiermee kun je hele precieze vormen uit acrylaat halen. Ook zijn de randen mooi glanzend en net zo transparant al de bovenkant van de plaat.

Naast het zagen en laseren van platen kunnen ze ook gepolijst worden. Zoals gezegd kan dit effect gemaakt worden met een laser, maar ook met een polijstmachine. Het resultaat is hetzelfde.

Andere bewerkingen die gedaan kunnen worden met acrylaat zijn het rechtstreeks printen op acrylaat. Veel mensen vinden het mooi om foto’s op acrylaat te zetten. Ook kunnen er stofkappen gemaakt worden van acrylaat. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Acrylaat soorten

In acrylaat zijn er 2 soorten te krijgen, namelijk XT en gegoten GS. Het meest belangrijke verschil om te onthouden is dat gegoten alleen maar gebruikt hoeft te worden wanneer er warme bewerkingen mee worden gedaan. Denk hierbij aan laseren, graveren of buigen. Verder is XT altijd te gebruiken.

Naast de standaard helder acrylaat plaat en opaal acrylaat plaat zijn er ook veel kleuren in acrylaat. Acrylaat in kleur is altijd gegoten GS materiaal en is er meestal in 3 mm. Sommige kleuren zijn ook in 8 mm, 19 mm of 30 mm te krijgen. De kleuren zijn er in massieve kleuren en transparante kleuren. Ook zijn er frosted platen. Deze hebben een gezandstraald oppervlak.

Bel ons

Tel: 085-0656482

Telefonisch bereikbaar:

Ma-Do   van 09.00 - 17.00 uur
Vr. van 09.00 - 15.00 uur

Openingstijden Bezoekadres:

Ma-Do   van 08.30 - 17.00 uur
Vr. van 08.30 - 15.00 uur

Bezoekadres gegevens

Kantoor- en showroom adres:
Antennestraat 44
1322 AE Almere / Nederland

E-mail: info@kunststofkopen.nl