Plexiglas of Polycarbonaat?

Veel mensen twijfelen bij de keuze tussen Plexiglas en Polycarbonaat. Wanneer gebruik je het een en wanneer het ander. Welke voor- en nadelen hebben de materialen en welke dikte is de beste keuze?
Het zijn allemaal vragen die wij dagelijks krijgen. Hieronder gaan we u zo goed mogelijk uitleggen welke eigenschappen de materialen hebben en wat voor u de beste keuze is, zoals bijvoorbeeld welke dikte, kleur, kan het buiten worden gebruikt, welke plaat is sterk genoeg etc.

  1. Wat is Plexiglas eigenlijk voor materiaal?
  2. Wat is Polycarbonaat eigenlijk voor materiaal?
  3. Er zijn 2 soorten Plexiglas (Gegoten en XT). Wat is het verschil tussen de 2?
  4. Wanneer kies ik XT en wanneer Gegoten? En welk soort Plexiglas staat er op jullie website?
  5. Zijn Plexiglas en Polycarbonaat buiten te gebruiken?
  6. Welke dikte is aan te raden bij mijn toepassing?
  7. Wanneer kies ik Plexiglas en wanneer kies ik Polycarbonaat?
  8. Plexiglas Helder, Polycarbonaat Helder. Maar hoe helder zijn de platen nou echt?
  9. Wanneer kies ik Polycarbonaat massief en wanneer de kanaalplaten?
  10. Ik ga een windscherm maken of een afdak. Plexiglas of Polycarbonaat?
  11. Wat zijn de voor- en nadelen van heldere en opaal platen?
  12. Ik wil boorgaten maken in mijn plaat. Kan ik dit zelf en welk materiaal moet ik kiezen?
  13. Ik zie ook Plexiglas Kleur en Plexiglas zwart en wit op jullie website. Is dat Gegoten of XT?
  14. Ik wil mijn raam van mijn boot of caravan vervangen met een mooie smoketint plaat. Wat moet ik kiezen?

1. Wat is Plexiglas eigenlijk voor materiaal?

Plexiglas is allereerst een merknaam van Acrylaat. Als u op google zoekt naar de mogelijkheden en eigenschappen van het materiaal dan zult u al snel zien dat er wisselende resultaten uit komen. Onder aan de streep is Plexiglas dus eigenlijk acrylaat. Toch is de merknaam Plexiglas erg bekend in Nederland, net zoals Perspex. Ook komt u soms Altuglas tegen of andere merknamen. U kunt het bij Plexiglas een beetje vergelijken met Luxaflex, waarbij de merknaam soms sterker is dan het materiaal. Naast de merknamen is de technische benaming van acrylaat PMMA (Polymethylmethacrylaat).

Terug naar boven!

2. Wat is Polycarbonaat eigenlijk voor materiaal?

Polycarbonaat is een ander verhaal dan Plexiglas. Het is namelijk wel degelijk de naam van het materiaal. Bij polycarbonaat zijn er echter wel bekende merken op de markt. Denk hierbij aan Lexan, Lexaan en Polycasa.

Terug naar boven!

3. Er zijn 2 soorten Plexiglas (GS gegoten en XT). Wat is het verschil tussen de twee?

Op onze website bieden wij ons Plexiglas helder en Plexiglas Opaal aan in XT (geëxtrudeerd). In helder en opaal worden de platen overigens ook in ( GS ) gegoten materiaal gemaakt. Deze hebben wij ook op voorraad liggen, echter staan deze niet op de website. Dit heeft een reden. Er zitten namelijk maar kleine verschillen tussen de beide uitvoeringen. Op internet staan hier veel spookverhalen over vermeld, maar eigenlijk zijn de verschillen nagenoeg nihil.
De geëxtrudeerde plaat wordt zoals het al gezegd geperst geproduceerd. De breedte en dikte van de mond van het apparaat bepaalt de breedte en dikte van de plaat. Onder hoge druk wordt de materie er doorheen geperst. Wanneer het materiaal afkoelt worden de platen ingekort op de standaard lengtes (vaak 3050 mm). Bij een gegoten plaat ( GS ) wordt het materiaal gegoten tussen 2 glasplaten en hard op die manier uit tot een vaste plaat. Door deze manier van produceren zit er meer spanning in XT platen ten opzichte van de gegoten GS platen.

Terug naar boven!

4. Wanneer kies ik XT en wanneer GS gegoten? En welk soort Plexiglas staat er op jullie website?

Kiezen tussen XT en GS gegoten materiaal is eigenlijk heel simpel. Bij alle warme bewerkingen is XT materiaal niet aan te raden aangezien het eerder broos kan worden. Dit komt omdat er meer spanning in het materiaal zit door de manier van produceren. Een warme bewerking kan in dit geval de eigenschappen van de plaat meer aantasten. Bij warme bewerkingen denken wij aan buigen (met bijvoorbeeld een lasdraad of fohn), laseren ( lasersnijden en laser graveren ) en polijsten ( diamantpolijsten of vlampolijsten ). Als u deze bewerkingen wenst toe te passen op uw materiaal, dan kunt u het beste uw bestelling per email aanvragen en om gegoten GS Plexiglas vragen. Op onze website is al het Helder Plexiglas en Plexiglas Opaal van XT kwaliteit. De reden is dat dit goedkoper is en vrijwel voor iedere toepassing gebruikt kan worden. De meeste klanten bewerken het materiaal niet zelf of zullen geen warme bewerking doen op het Plexiglas.

Terug naar boven!

5. Zijn Plexiglas en Polycarbonaat buiten te gebruiken?

Het antwoord hierop is vrij simpel. Zowel Plexiglas als Polycarbonaat is buiten te gebruiken. Of het nu om helder of opaal gaat. De platen hebben allemaal UV-bscherming. Dit geldt zowel voor de Plexiglas platen als de Polycarbonaat platen. De afweging om iets wel of niet buiten toe te passen hangt meer af van het gebruik. Wanneer de platen "intensief" worden gebruikt of de kans op vandalisme groot is, dan raden wij polycarbonaat aan. Polycarbonaat is veel taaier en praktisch onbreekbaar en daarom de beste keuze. Plexiglas kan in dat soort situaties eventueel breken of scheuren.

Terug naar boven!

6. Welke dikte is aan te raden bij mijn toepassing?

We zullen hier per dikte en per materiaal proberen uit te leggen wat de voor en nadelen zijn.
2 mm is de dunste plaat die wij verkopen. We hebben ze zowel in Plexiglas als Polycarbonaat. Het is aan te raden deze platen voor kleinere afmetingen te gebruiken aangezien ze in beide materialen erg flexibel zijn. Plexiglas is hierbij het meest kwetsbaar, vooral op de hoeken van de platen. Als u het bijvoorbeeld gebruikt als glasvervanging voor een tuinhuisje, dan is 2 mm een prima keuze.
3 mm is de meest verkochte plaat die wij hebben. Het is duidelijk minder breukgevoelig dan de 2 mm. Kleine tot middelgrote ruitjes zijn prima in 3 mm, en zelfs kleine stofkappen van 200 a 250 mm kunnen hiervan gemaakt worden. Ook is 3 mm al geschikt als wandbekleding van bijvoorbeeld een douchehoek, mits de muren maar glad en vlak zijn.
4 en 5 mm platen worden het meest gebruikt voor de fabricatie van stofkappen. Die zijn dan vaak tot 1000 mm qua hoogte/breedte. Windschermen worden vaak in 5 mm geleverd, al is polycarbonaat dan de betere keuze. Middelgrote ramen tot 1000 mm kunnen prima rechtop geplaatst worden zonder dat ze doorhangen. Ook worden de 4 of 5 mm platen vaak gebruikt voor foto's op Plexiglas. Het heeft voldoende body en heeft een mooie uitstraling.
6 en 8 mm worden gebruikt bij platen die 500 tot 750 mm moeten overspannen. Dus als de platen vlak komen te liggen, dan is dat de afstand die ermee overbrugd kan worden. De 8 mm platen kunnen eventueel als groot raam rechtop staand worden gebruikt of als douchedeur. Een plaat van 2000 x 1000 mm is dan prima in 8 mm. 
10 mm is de meest vlakke plaat. Het kan een meter overspannen als hij vlak ligt. Rechtop staand is hij het meest gebruikt als een groot raam van 2000 x 1000 mm. Ook wordt deze dikte veel gebruikt voor bijvoorbeeld een douchedeur.
Voor alles geldt dat u alleen moet kiezen voor polycarbonaat wanneer de platen intensief worden gebruikt , voor extra veiligheid of dat de kans op schade groter is. In alle andere gevallen is Plexiglas prima. Tot en met 5 mm moet u er ook rekening mee houden dat Polycarbonaat dan duidelijk flexibeler is dan Plexiglas. Pas bij 6 mm of dikker ligt dit dichter bij elkaar. Ook dan blijft Polycarbonaat flexibeler, maar doordat de platen dikker zijn, zijn ze minder goed te buigen.

Terug naar boven!

7. Wanneer kies ik Plexiglas en wanneer kies ik Polycarbonaat?

De keuze voor Plexiglas of Polycarbonaat hangt van een aantal factoren af. Hieronder staan een aantal vragen die u zichzelf kunt stellen bij uw toepassingen. De antwoorden hierop bepalen de keuze voor het materiaal.
Wordt het materiaal binnen of buiten gebruikt? Dan hoeft u niet te kiezen. Dit kan beiden. Ze hebben allebei UV-bescherming.
Wordt de plaat intensief gebruikt of is er kans op vandalisme? Dan is Polycarbonaat de beste keuze. Dit is veel taaier en breekt praktisch niet.
Het materiaal moet zeer vlak zijn. Dan is Plexiglas de beste keuze. Plexiglas is van zichzelf stijver en blijft daardoor vlakker. Als u een plaat Plexiglas en Polycarbonaat op dezelfde dikte vergelijkt, dan zult u zien dat de Plexiglas plaat stijver en vlakker is. Polycarbonaat is van zichzelf iets flexibeler.
Ik wil de plaat zelf bewerken (boren of zagen). U kunt beide materialen goed hiervoor gebruiken. Boren kunt u doen met een ijzerboortje en zagen met een cirkelzaag gaat dan het beste. Wilt u toch de risico's zo laag mogelijk hebben, dan is polycarbonaat een iets veiligere keuze. Plexiglas kan bij een te hoog aantal toeren sneller gaan smelten. De randen zijn dan niet zo mooi. Ook is het boren iets makkelijker in Polycarbonaat aangezien het materiaal taaier is. De kans op breuk is dan net iets kleiner.
U wilt een warme bewerking doen op het materiaal (buigen, laseren, graveren, polijsten). Dan is alleen Plexiglas Gegoten GS een optie. Plexiglas XT kan wel, maar de risico's op smelten van het materiaal en breken zijn dan groter. Polycarbonaat is sowieso geen optie. Het materiaal gaat slecht om met hitte. Het materiaal verliest zijn eigenschappen en gaat om die reden kapot. Plexiglas Gegoten GS is dan ook de beste keuze.
Het mag niet teveel kosten. Dan is Plexiglas altijd de beste keuze. Plexiglas is simpelweg goedkoper dan Polycarbonaat.
Ik wil mijn boot-/caravanraam vervangen. In principe zijn beide materialen mogelijk. Als we kijken naar het aanbod in kleuren, dan is Plexiglas de beste keuze. Wij hebben 5 kleuren in smoke tinten. Als we kijken naar het eventueel bewerken van de plaat, zoals bijvoorbeeld het buigen van een bootraam, dan is Plexiglas ook de beste optie. Het is het enige materiaal dat gebogen kan worden. Als we kijken naar hoe sterk het materiaal moet zijn, dan kunt u beter voor Polycarbonaat kiezen. Bootramen en caravanramen krijgen soms wel wat te verduren. Polycarbonaat is dan veel taaier. Mits u een lichte buiging wilt in het raam, dan kan polycarbonaat in een vorm gezet worden. Het materiaal is van zichzelf flexibel en flexibeler dan Plexiglas. Om die reden kan het onder spanning in een frame worden gezet zonder dat het stuk gaat.
Ik wil niet dat er snel krassen op de plaat komen. Beide materialen zijn niet krasbestendig en wanneer iemand er een bos sleutels op gooit dan kunnen er bij beide platen krassen op komen. Qua hardheid zit er bijna geen verschil tussen de 2 platen, dus het maakt niet uit welke plaat u kiest.

Terug naar boven!

8. Plexiglas Helder, Polycarbonaat Helder. Maar hoe helder zijn de platen nou echt?

Vaak krijgen wij de vraag of de platen wel echt helder zijn. We kunnen struikelen over het woord helder of transparant en wat wij ermee bedoelen. Het is echter makkelijk uit te leggen hoe helder de platen zijn. Ze zijn namelijk helderder dan gewoon glas. Dus wat in uw huis hangt, daarmee kunt u het vergelijken. Eigenlijk zijn de Plexiglas en Polycarbonaat nog wat helderder dan glas. Dit komt omdat er minder vuil in de plaat komt tijdens de productie dan bij glas. De platen zijn dan ook kraakhelder waar u heel goed doorheen kunt kijken. Zowel Plexiglas als Polycarbonaat zijn dan ook goede glasvervangers.

Terug naar boven!

9. Wanneer kies ik Polycarbonaat massief en wanneer de kanaalplaten?

Tussen de massieve platen en de kanaalplaten zitten grote verschillen. De massieve platen lijken op plexiglas of glas. De kanaalplaten worden wel eens vergeleken met golfplaten. De kanaalplaten zien er echter strakker uit en zijn veel vlakker en stijver. Ook bestaan de kanaalplaten uit meerdere lagen polycarbonaat. Het zijn dunne laagjes met ruimtes ertussen die als geheel bijzonder sterk zijn. Als u wilt kiezen tussen de 2, dan hangt dit af van een aantal keuzes. Als u gaat voor de goedkoopste keuze, dan zijn de kanaalplaten voordeliger. Gaat u voor de mooie afwerking, dan zullen de meeste mensen voor de massieve platen gaan aangezien ze die er vaak mooier uit vinden zien. Gaat het om vlakke platen, dan zijn de kanaalplaten de beste optie. Polycarbonaat is een beetje flexibel en kan bij grotere overspanningen doorhangen. De kanaalplaten zijn wel wat dikker, maar ook veel vlakker en stijver. Hierdoor kunt u makkelijker grotere overspanningen maken. Qua taaiheid zijn ze allebei geschikt. Qua onderhoud en duurzaamheid zijn de kanaalplaten de beste optie. Door de kanaalplaten af te tapen kan er geen vuil en vocht in de platen komen. Ze zijn ook makkelijk schoon te maken. Hierdoor blijven de platen langer mooi en heeft u er langer plezier van.

Terug naar boven!

10. Ik ga een windscherm maken of een afdak. Plexiglas of Polycarbonaat?

Op zich zouden beide materialen hiervoor gebruikt kunnen worden. Toch is Polycarbonaat hiervoor de beste keuze. Zowel bij een windscherm als een afdak is de kans op schade wat groter en ook wordt het wat intensiever gebruikt. Polycarbonaat is dan eigenlijk altijd de beste keuze. Het materiaal gaat minder snel stuk en is daarom veel duurzamer.

Terug naar boven!

11. Wat zijn de voor- en nadelen van heldere en opaal platen?

Deze vraag komt vaak voor wanneer de platen buiten worden gebruikt. De eerste vraag die men zich moet stellen is hoeveel licht de platen moeten doorlaten. Bij de heldere platen is dit rond de 95%. Bij een opaalplaat ligt dit rond de 65 a 70%. Bij opaalplaten wordt het dus iets donkerder. De keerzijde van de keuze is de warmte die het doorlaat. De heldere platen laten veel warmte door. Dit kan handig zijn, maar als u bijvoorbeeld in de brandende zon zit dan kunnen de temperaturen sneller oplopen. Opaal kan dan de betere keuze zijn. Een andere afweging is dat u door de heldere platen heen kunt kijken en dit een ruimtelijker gevoel kan geven. De opaalplaten laten wel licht door, maar zijn aan het oppervlak wit. Dit kan een geslotener resultaat geven. Beide mogelijkheden hebben hun charme, maar de vraag is waar uw voorkeur naar uit gaat.

Terug naar boven!

12. Ik wil boorgaten maken in mijn plaat. Kan ik dit zelf en welk materiaal moet ik kiezen?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag die wij krijgen. Veel mensen kijken op tegen het zelf boren van de gaten. Uiteraard kunnen wij dit voor u verzorgen, echter is dit zelf ook goed te doen. Zolang u rekening houdt met een aantal dingen, dan gaat het altijd goed. De keuze voor het materiaal maakt niet uit. Bij polycarbonaat kan het misschien iets makkelijker zijn aangezien het taaier materiaal is en minder snel scheurt of breekt. Toch is ook Plexiglas goed te boren. De spookverhalen dat Plexiglas XT niet te boren is of dat het sneller stuk gaat is onzin. Dit maakt helemaal niks uit. Tip 1 is gebruik een ijzerboortje. Tip 2 is laat de boor het werk doen. Druk niet te hard. Hij zal met veel gemak door het materiaal heen gaan. Tip 3 gebruik niet teveel toeren bij het boren. Tip 4 boor minimaal 10 mm van de rand om scheuren of breken te voorkomen. Tip 5 zorg ervoor dat de plaat goed stil ligt en niet kan klapperen. De boor kan dan krassen geven of in de plaat klappen en dan kan hij alsnog stuk gaan. Tip 6 gebruik eventueel schilderstape op de plek waar u gaat boren. Dit is bij de bouwmarkt te koop. Het materiaal is namelijk stug en de boor zal dan makkelijker in het materiaal boren. Plexiglas en Polycarbonaat hebben namelijk een glad oppervlak en de boor kan eventueel weg glijden.

Terug naar boven!

13. Ik zie ook Plexiglas Kleur en Plexiglas zwart en wit op jullie website. Is dat Gegoten of XT?

Plexiglas kleur in massief en transparant en Plexiglas wit en zwart zijn altijd gegoten GS materiaal. Plexiglas XT is er alleen in Helder en Opaal. Alle overige kleuren zijn altijd Plexiglas Gegoten.

Terug naar boven!

14. Ik wil mijn raam van mijn boot of caravan vervangen met een mooie smoke tint plaat. Wat moet ik kiezen?

De keuze voor deze plaat hebben we al een beetje besproken bij punt 7. Als het gaat om de keuze van de kleur/smoketint, dan is Plexiglas de beste optie. In Plexiglas worden meer kleuren gemaakt in smoke tinten dan Polycarbonaat. Wij hebben 5 kleuren smoketinten in Plexiglas. In Polycarbonaat zijn er maar 2 kleuren. Als het gaat om het bewerken van de platen, dan is Plexiglas ook de beste keuze. Dit kan goed gebogen worden en bootramen maken is dan ook geen probleem. Toch zien we vaak dat de ramen wel wat te verduren krijgen. Als de mogelijkheid bestaat is Polycarbonaat dan ook de betere keuze. Het is taaier en sterker en gaat vaak langer mee. Een lichte buiging in een raam van een boot of caravan zien we vaak. Polycarbonaat is flexibel en kan daardoor licht gebogen worden. Polycarbonaat kan onder spanning in een frame zonder dat het kapot gaat.

Terug naar boven!

Bel ons

Tel: 085-4016061

Telefonisch bereikbaar:

Ma-Do   van 09:00 - 16:30 uur
Vr   van 09:00 - 12:00 uur

Contactgegevens

Keizersveld 41
5803 AM Venray / Nederland

E-mail: info@kunststofkopen.nl