Polycarbonaat

Hieronder vindt u ons assortiment aan polycarbonaat platen die wij kunnen aanbieden. Dit zijn zowel de massieve polycarbonaat platen alsmede de kanaalplaten die wij verkopen. Beide soorten zijn verkrijgbaar in de kleuren helder en opaal. Eveneens zagen wij de polycarbonaat platen voor u gratis op maat. Dit doen wij tot op de mm nauwkeurig. Naast de heldere en opale platen hebben wij ook verschillende smoke tinten op voorraad liggen. Deze polycarbonaat platen kunt u via een offerte bij ons aanvragen. Wilt u meer weten over polycarbonaat? Lees dan hieronder verder.

Polycarbonaat soorten

Zoals benoemd kunnen we in polycarbonaat een onderscheid maken tussen 2 verschillende soorten, namelijk massieve platen en kanaalplaten. De massieve platen zijn uiteraard een stuk zwaarder, maar ook veel taaier. De kanaalplaten zijn overigens ook zeer slagvast en hebben door de ruimtes tussen de verschillende lagen ook een veel lager gewicht. Toch zijn het wel bijzonder sterke platen. Ook is de gewichtsverdeling bij polycarbonaat kanaalplaten zeer goed. Qua toepassing worden de massieve platen vaak als glasvervanging gebruikt, windscherm of beschermplaat. De kanaalplaten worden vaak voor overkappingen en andere dakconstructies toegepast. Beide soorten polycarbonaat kunt u bij ons kopen.

Polycarbonaat

Toepassingen polycarbonaat

Wat betreft de toepassingen van polycarbonaat is er een duidelijk verschil tussen de beide soorten platen, maar er is ook zeker een overlap. De massieve polycarbonaat platen lenen zich door zijn taaiheid en slagvastheid bijzonder goed voor intensieve toepassingen. Denk hierbij aan glasvervanging, windschermen, fietsenstallingen, bushokjes, uitbouw, etc. Polycarbonaat is nagenoeg onbreekbaar en is vandalismeproof.

De polycarbonaat kanaalplaten worden vaak gebruikt voor lichtstraten, overkappingen, uitbouw, kassenbouw etc. De platen worden in verschillende diktes geleverd en worden op bijzonder lange lengtes geproduceerd. Deze polycarbonaat platen kunnen afhankelijk van de dikte dan ook grote overspanningen maken. Uiteraard kunnen beide polycarbonaat platen nog vele andere toepassingen worden gebruikt. Dit is aan de creativiteit van de gebruiker.

Polycarbonaat bewerkingen

Net zoals Plexiglas is polycarbonaat ook een kunststof die op meerdere manieren te bewerken is. Ook kunt u dit prima zelf doen. Het boren van gaatjes, zagen, frezen en vacuüm vormen behoren allemaal tot de mogelijkheden. Feitelijk zijn de meeste bewerkingen met polycarbonaat zelfs iets makkelijker aangezien de kans op breuk aanzienlijk minder is dan bij Plexiglas. Bij het zagen en frezen is het van belang dat u een zaagblad gebruikt met kleine tandjes. Ook kunt u dit met een laag aantal toeren doen. Als dit te snel gebeurd worden de randen van het polycarbonaat te warm en stolt het daarna. De randen zijn dan minder netjes. Het boren van polycarbonaat kunt u het beste doen met schilderstape. Zo voorkomt u dat de boor weg glijdt en krassen veroorzaakt. Een aantal bewerkingen van polycarbonaat zoals polijsten en lijmen zijn of niet mogelijk, of lastiger dan bij Plexiglas. Hierbij is het verstandig om een goede keuze te maken.

Polycarbonaat Plaat

Assortiment

Wat betreft de massieve platen worden de polycarbonaat platen in verschillende kleuren en diktes geproduceerd. De meest voorkomende kleuren zijn helder, opaal en smoke. In opaal zijn ze in een aantal tinten verkrijgbaar. Dit heeft te maken met de verschillende lichtdoorlatendheid van de platen. Wat betreft de smoketinten, zijn er platen in grijs en bruintinten. Ook deze platen zijn er in verschillende gradaties qua kleur. De heldere platen zijn verkrijgbaar van 1 mm tot en met 20 mm. In opaal worden ze vaak in 3 en 4 mm dik geproduceerd. Wat betreft de smoketinten is dit vaak in 3, 5 en 8 mm dikte. De standaardafmeting van de polycarbonaat platen is 3050 x 2050 mm.

Bij de kanaalplaten zijn de kleuren enigszins hetzelfde. Ze zijn er in helder en opaal, maar daarnaast ook in IR Gold. De polycarbonaat platen hebben een lichte gouden gloed en zijn afhankelijk van de dikte er zowel in helder als opaal.

Installeren van polycarbonaat platen

Als u polycarbonaat platen wilt gebruiken als windscherm of bijvoorbeeld als glasvervanging, dan wilt u dit bevestigen op een al bestaande constructie. Er zijn een aantal manieren om polycarbonaat te bevestigen. Allereerst kunt u de platen verlijmen. Dit kan bijvoorbeeld met een 2 componentenlijm zoals Polymax. Belangrijk is dat dit een kit of lijm is die flexibel is. Doordat polycarbonaat kan uitzetten of krimpen door temperatuur, zeker als het buiten wordt geïnstalleerd, moet de lijm of kit meebewegen. Anders bestaat er een kans dat dit los laat.

Verder kunt u polycarbonaat ook goed schroeven. Qua spelregels geldt eigenlijk hetzelfde als bij lijmen. Door het uitzetten of krimpen van de plaat, moeten de schroefgaten iets groter worden geboord dan de schroeven zijn. Als u rondom een mm ruimte laat, kan de plaat groeien rondom de schroef zodat hij niet gaat scheuren of breken. Ook is het verstandig om rondom ruimte rond de plaat te laten zodat hij ook daar kan groeien en krimpen.

Een belangrijk verschil van polycarbonaat ten opzichte van Plexiglas is dat polycarbonaat ook koud gezet kan worden. Zo kunt u de platen onder een lichte buiging zonder het te bewerken installeren. Bij Plexiglas zal de plaat op termijn barstjes vertonen en wordt hij brozer. Bij polycarbonaat blijft de plaat gewoon goed.

Polycarbonaat Kanaal

Welke overspanning kan ik maken?

Een vraag die wij vaak tegenkomen is welke dikte je voor een plaat moet gebruiken als deze vlak wordt geïnstalleerd. Hier is een goede rekenmethodiek op los te laten, namelijk 100 mm/cm per 1 mm dikte. Ter voorbeeld zou u met een plaat van 5 mm dik een oversteek kunnen maken van 500 mm/50 cm. Hierbij houden wij rekening met het feit dat de platen op alle randen rusten van enkele cm’s. Zo voorkom je dat de platen gaan doorhangen. Uiteraard helpt het altijd als de polycarbonaat platen meer ondersteuning krijgen. Bent u toch niet zeker van uw keuze? Neem dan contact met ons op en wij geven u dan een passend advies.

Merknamen polycarbonaat platen

Net zoals bij Plexiglas geldt ook voor polycarbonaat dat het vaak bekend is onder een merknaam. Denk hierbij aan de namen Quinn, Arla, Lexan, Lexaan, Makrolon etc. Uiteraard wordt met al deze merken precies hetzelfde materiaal bedoelt. Ook qua kwaliteit zijn dit allemaal A-merken polycarbonaat. Qua samenstelling van het materiaal kunnen er altijd kleine nuances zijn, echter betreft het altijd een hoogwaardige kwaliteit polycarbonaat. Bij Kunststof Kopen verkopen wij polycarbonaat van het merk Polycasa (voormalig Quinn). Dit betreft de massieve platen. De kanaalplaten in polycarbonaat zijn van het merk Macrolux.

Polycarbonaat eigenschappen

Polycarbonaat behoord als kunststof tot de polymeren. Dit betekend dat het qua eigenschappen een bijzondere taaie en harde kunststof is. Ook is polycarbonaat erg slagvast. Polycarbonaat is dan ook veel sterker en taaier dan glas. Wel 250 x sterker. Ook is polycarbonaat nagenoeg onbreekbaar. Waar glas volledig versplintert zal polycarbonaat heel blijven.

Qua kleur is polycarbonaat net zo helder als Plexiglas en laat het ruim 90% van het licht door. Dat is bijvoorbeeld meer dan bij een standaard glazen ruit. Bij opaal zijn er meerdere gradaties qua lichtdoorlatendheid.

Verder hebben de platen allemaal een UV-filter. Dit betekend dat ze goed beschermd zijn tegen zonlicht. Ook zullen de platen minder snel verkleuren.

Verder is polycarbonaat qua gewicht lichter dan glas. De platen wegen 1,2 kg per 1 mm dikte. U kunt dus veel gewicht besparen als u polycarbonaat kiest in plaats van glas.

Een voordeel van polycarbonaat ten opzichte van Plexiglas is eveneens dat het brandwerend is. Zo zal het materiaal niet gaan branden bij hoge temperaturen en is polycarbonaat zelfdovend.
Wilt u meer weten over alle eigenschappen van polycarbonaat? Dan kunt u deze bij ons opvragen.

Bel ons

Tel: 085-0656482

Telefonisch bereikbaar:

Ma-Do   van 09.00 - 17.00 uur
Vr. van 09.00 - 15.00 uur

Openingstijden Bezoekadres:

Ma-Do   van 08.30 - 17.00 uur
Vr. van 08.30 - 15.00 uur

Bezoekadres gegevens

Kantoor- en showroom adres:
Antennestraat 44
1322 AE Almere / Nederland

E-mail: info@kunststofkopen.nl