Plexiglas

Bij Kunststof Kopen hebben wij een ruime keuze aan verschillende soorten plexiglas platen. Al deze platen zagen wij netjes op maat zonder bijkomende kosten. Het woord Plexiglas is overigens een merknaam van het materiaal acrylaat. Er zijn dan ook meerdere merknamen van acrylaat zoals Perspex of Altuglas. Daarnaast is acrylaat ook bekend onder de technische naam PMMA.

Ruime keuze aan Plexiglas

Bij Kunststof Kopen hebben wij de platen in verschillende kleuren en diktes zoals, helder, opaal, gekleurd, fluor, wit/zwart en spiegels.

Plexiglas is in verschillende diktes verkrijgbaar. Zo hebben wij heldere platen liggen van 2 mm tot enkele honderden mm’s dik. Bij ons op de website vindt u platen van 2-10 mm dik. Uiteraard hebben we de andere platen ook op voorraad liggen. Deze kunt u via een offerte bij ons aanvragen. In opaal worden de platen gemaakt van 2-5 mm dik en in gegoten kwaliteit tot en met 10 mm. De meeste kleuren, inclusief frost zijn er vaak op 3 mm.

Welke kleur Plexiglas u ook kiest, wij zagen alle platen gratis op maat zonder afname van de reststukken. Ook leveren wij onze bestelling binnen 3 werkdagen in heel Nederland en België. Wilt u meer weten over Plexiglas platen, lees dan hieronder verder.

Plexiglas, de multifunctionele kunststof

Of u nu een raam wilt vervangen, op zoek bent naar een lichtbakplaat of bijvoorbeeld een naambord wilt maken; Plexiglas is vaak het antwoord. Door de ruime keuze aan kleuren, alsmede de vele mogelijkheden qua bewerkingen, is Plexiglas altijd een goede keuze.

Zo is Plexiglas een goede keuze ten opzichte van glas. De heldere platen laten ruim 92% licht door en zijn dan ook een prima alternatief voor glas. Daarnaast is Plexiglas 30 keer zo slagvast als glas en ook vele malen lichter. Daar komt bij dat Plexiglas prijstechnisch goedkoper is en het materiaal ook beter te bewerken is. Zo kunt u zonder kluservaring prima zelf Plexiglas bewerken. Plexiglas is namelijk goed te boren, zagen, frezen, laseren, buigen en te verlijmen.

Plexiglas


Plexiglas gegoten of XT

Qua productieproces zijn er 2 verschillende soorten Plexiglas te onderscheiden. Zo is er gegoten (GS) en XT (geëxtrudeerd). De gegoten platen zijn in eerste instantie vloeibaar en worden in een glazen mal gegoten. Hier worden de platen gewalst tot de gewenste dikte. Het voordeel van het proces is dat de gegoten Plexiglas platen weinig spanning in de plaat hebben en bijzonder vlak zijn. De diktetolerantie is dan ook nihil. Bij XT platen worden de platen geperst via een extrusiemachine. Doordat dit onder hoge druk gebeurd, zitten er in deze platen meer spanning. De productiesnelheid is wel veel hoger waardoor Plexiglas XT om die reden dan ook goedkoper is.

Wat betreft bewerkingen is er dan ook duidelijk onderscheid welke kwaliteit Plexiglas u nodig heeft. Bij warme bewerkingen zoals polijsten, buigen, laseren en lijmen adviseren wij gegoten Plexiglas te gebruiken. Bij alle overige bewerkingen zoals boren, zagen en frezen kunt u zowel de XT als de gegoten platen gebruiken.

Assortiment en diktes

In Plexiglas Helder zijn de platen beschikbaar in verschillende diktes. Zo vindt u bij ons platen in 2 mm, 3 mm, 4 mm, 5 mm, 6 mm, 8 mm en 10 mm. Deze Plexiglas platen zijn in XT kwaliteit. Naast de XT platen hebben wij ook dikkere platen zoals 12 mm, 15 mm, 20 mm en 25 mm. Deze platen zijn in gegoten kwaliteit. Verder bieden wij Plexiglas in opaal aan, Plexiglas spiegels en platen in wit en zwart. In opaal zijn er platen van 2 tot en met 5 mm. De spiegels zijn er in 3 mm. De witte en zwarte platen zijn er van 3 tot en met 10 mm dik.

Toepassingen Plexiglas platen

Zoals eerder aangegeven is Plexiglas een multi toepasbare kunststof. Uiteraard is Plexiglas uitermate geschikt als glasvervanger, maar uiteraard kan het ook voor vele andere doeleinden worden gebruik. Hieronder geven wij een aantal voorbeelden waarbij Plexiglas ook een geschikte kunststof is:

- Bootramen
- Voorzetramen
- Glasvervanging
- Stofkappen
- Naamborden
- Baklijsten
- Beschermplaat
- Lichtbak
- Windscherm
- Douchedeur of douchewand
- Spatwand keuken
- Decoratie
- Aquarium

Plexiglas eigenschappen

Als u een goede keuze wilt maken bij het bestellen van Plexiglas, dan is het belangrijk om te kijken naar de eigenschappen van het Plexiglas. Bij Plexiglas helder kunt u kiezen uit XT en gegoten kwaliteit. Beide varianten hebben UV-bescherming waardoor de platen niet snel verkleuren. Ze kunnen dan ook beide zowel binnen als buiten worden gebruikt.

Voor Plexiglas in opaal geldt hetzelfde als de heldere platen. Opaal is er namelijk eveneens in gegoten en XT. Qua bewerkingen geldt hier dan ook dezelfde afweging. Qua dikte is er wel een verschil. In XT zijn er platen van 2 tot en met 5 mm. In Plexiglas gegoten zijn er platen van 3 tot en met 10 mm.

Alle kleuren zijn er altijd in 3 mm dik. Bij Kunststof Kopen hebben wij wel witte, zwarte en frosted Plexiglas platen in meerdere diktes.


Plexiglas Frost

Kunststof Kopen bewerkt uw Plexiglas

Plexiglas kunt u uiteraard zelf prima bewerken. Heeft u echter niet het juiste gereedschap, of durft u het toch niet aan? Weet dan dat Kunststof Kopen u hier ook bij kan helpen. Wij kunnen Plexiglas op de volgende manieren bewerken; zagen, laseren, graveren, frezen, buigen, boren, lijmen, polijsten etc. Mits u thuis toch aan de slag wilt met Plexiglas bewerken zoals bijvoorbeeld boren of zagen, dan kunnen wij u altijd adviseren.

Wat betreft het verlijmen van Plexiglas, dan kan dit bijvoorbeeld met een 2 componenten lijm zoals Polymax. Deze lijm bijt niet uit en werkt goed samen met Plexiglas. Als u een plaat volvlak verlijmt op een massieve gekleurde plaat, dan ziet u de lijm ook niet door de plaat heen. Verder kunt u met acryfix werken. Deze manier van verlijmen wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld Plexiglas stofkappen. De randen worden dan aan elkaar versmolten. Deze manier van lijmen is echter wel wat complexer om te doen.

Technische eigenschappen van Plexiglas

Hierboven hebben wij al uitgelegd hoe Plexiglas wordt gemaakt, zowel de gegoten als de XT platen. De bestandsdelen waaruit Plexiglas is opgemaakt hebben we echter nog niet uitgelegd. De basis bestandsdelen bestaan uit methanol, aceton, zwavelzuur en waterstofcyanide. De chemische reactie die dan ontstaat vormt PMMA. Het vloeibare PMMA wordt afhankelijk van het productieproces gegoten (voor gegoten Plexiglas) of geperst door een mond via een extrusie machine om XT platen te maken.

Bel ons

Tel: 085-0656482

Telefonisch bereikbaar:

Ma-Do   van 09.00 - 17.00 uur
Vr. van 09.00 - 15.00 uur

Openingstijden Bezoekadres:

Ma-Do   van 08.30 - 17.00 uur
Vr. van 08.30 - 15.00 uur

Bezoekadres gegevens

Kantoor- en showroom adres:
Bijsterhuizen 5022
6604 LZ Wijchen / Nederland

E-mail: info@kunststofkopen.nl