HPL Plaat

Kunststof Kopen heeft een bijzonder groot assortiment aan HPL platen. Wij verkopen HPL platen van het merk Trespa® maar hebben ook HPL platen liggen van het merk Abet. Wij kunnen HPL plaatmateriaal leveren in verschillende kleuren waaronder wit, zwart, grijs, groen en crème. De platen die wij leveren zijn van een hoogwaardige kwaliteit en wij leveren ze gezaagd en wel voor aantrekkelijke prijzen. Onze HPL platen kunnen wij gratis op maat leveren in zowel platen met een glad oppervlak als met een structuur (sinaasappelhuidje). Qua dikte variëren de HPL platen tussen de 3 en 20 mm dik, afhankelijk van de kleur en structuur. Zowel de gladde HPL plaat, alsmede die met een structuur en Trespa® kunnen wij op maat zagen en leveren. Daarnaast leveren wij de HPL platen binnen 48 uur door heel Nederland.

Kwaliteit, A-merken, hoogwaardige kunststof platen

HPL betekend High Pressure Laminate en is een plaat die uit houtvezels of papier bestaat en fenolhars al bindmiddel heeft. Dit wordt onze hoge druk en temperatuur geperst. Dit is ook de reden waar het zijn naam aan ontleent. In de bouwsector zijn HPL platen ondertussen niet meer weg te denken. Zowel in de interieur- en exterieurbouw worden de platen veelvuldig gebruikt.

Qua fabrikanten is Trespa® misschien wel de meest bekende. Zij ontwikkelen HPL platen die zowel voor binnen- als buiten toepassingen kunnen worden gebruikt. De toplaag van HPL word afgewerkt met een beschermlaag die vocht buiten houdt en de platen tegen UV-licht beschermd. Ook zijn de platen hierdoor makkelijk schoon te houden. De mogelijkheden zijn eindeloos, echter worden de platen vaak gebruikt als gevelbekleding. Om die reden wordt HPL dan ook in vele kleuren en dessins gemaakt. Alle platen die u hier en op de website kunt vinden zagen wij gratis op maat, zodat uw boeiborden, gevelbeplating, etc. zo geïnstalleerd kunnen worden. Uiteraard kunt u het HPL ook zelf zagen of bewerken. HPL is hier zeker geschikt voor. Wilt u meer weten over hoe HPL moet zagen of bewerken? Vraag het ons via de email of bel ons en wij helpen u graag verder.
HPL plaat eigenschappen

HPL platen zijn bijzonder vlakke en stijve platen. Dit komt door de harde kern van het materiaal waar de platen nagenoeg niet te buigen zijn. HPL is dan ook zeer vandalismeproof en HPL kan eveneens tegen een flinke gewicht dragen. Daarnaast zorgt de toplaag voor een goede bescherming tegen weersinvloeden en is het niet krasgevoelig. Doordat de platen zeer massief zijn, zijn de platen ook behoorlijk zwaar. HPL platen installeren is dan ook verstandig om met zijn tweeën te doen. De plaat kan op 2 manieren worden bevestigd, namelijk door schroeven of lijmen. Een voordeel van het materiaal is dat er weinig aan hecht. Vuil en graffiti blijven moeilijk hechten, waardoor de platen er langer goed uit blijven zien en weinig onderhoud vergen. Toch kan HPL wel eventueel geverfd worden. De platen moeten wel goed bewerkt worden, maar dan zijn de platen goed schilderbaar. Uiteraard is het altijd praktischer als u de plaat al op de gewenste kleur besteld. Er zijn vele kleuren HPL verkrijgbaar, voornamelijk in 6 mm dik. Naast de kleur van de HPL platen heeft de toplaag ook een UV beschermlaag. Hierdoor kunnen de platen goed buiten worden gebruikt en gaan ze tientallen jaren mee. Bij uw keuze van HPL platen is het belangrijk te kijken naar het merk. Onze Abet platen zijn dubbelzijdig gekleurd, maar de Trespa® platen zijn over het algemeen enkelzijdig gekleurd.

Verder kunnen HPL platen goed tegen water. U zult deze platen dan ook vaak tegenkomen in doucheruimtes bij zwembaden. Qua keuze van merk, zit u in principe nooit fout. Er is qua eigenschappen en kwaliteit geen verschil tussen het HPL van Abet of het HPL van Trespa®.

HPL plaat gevelbekleding


HPL soorten

Op onze website vindt u HPL van verschillende merken, namelijk Abet (HPL Wit Glad en HPL Exterieur) en Trespa®. Het HPL van Abet is qua prijs voordeliger en ook in meerdere kleuren en diktes bij ons op de website verkrijgbaar. De witte platen zijn er van 3 tot en met 15 mm dik en de gekleurde platen zijn er in 6 mm. De HPL platen van Trespa® hebben wij ook in verschillende kleuren op voorraad in 6 mm.
Wat betreft de HPL platen in wit glad, hebben wij ze in de volgende diktes liggen; 3 mm, 4 mm, 5 mm, 6 mm, 8 mm, 10 mm, 12 mm en 15 mm.

Bewerken en monteren van HPL platen

Het bewerken van HPL is goed te vergelijken met het bewerken van hout. Qua gereedschap kunnen de platen met hetzelfde gereedschap worden bewerkt waarmee ook hout wordt gedaan. Wat belangrijk is om rekening mee te houden is dat HPL beduidend meer uitzet of krimpt ten opzichte van andere kunststof platen. Zeker als de platen buiten worden gebruikt. Ons advies is dan ook om rondom de platen een uitsparing te houden van 10 mm. Zo voorkomt u dat de platen onder spanning komen te staan. Wilt u meer advies over het installeren van HPL? Vraag het ons dan gerust.

HPL kan qua installeren op 2 manieren worden geïnstalleerd. De platen kunnen zowel geschroefd worden als verlijmd. Bij het schroeven is het verstandig om Torx schroeven te gebruiken. Die zijn speciaal geschikt voor HPL. Daarnaast kunnen we ze leveren in dezelfde kleuren als de platen. Zo vallen de schroeven niet op. Deze HPL Torx schroeven kunt u ook gebruiken voor Trespa®. Belangrijk bij het schroeven is dat u hier ook rekening moet houden met het uitzetten en krimpen van de platen. De boorgaten moeten dan ook iets groter zijn dan de schroef. Zo heeft het HPL de ruimte om te groeien en krimpen. Bij het installeren met lijm is het verstandig een flexibele kit te gebruiken. Zo’n kit kan meebewegen met de plaat. Zo voorkomt u dat het HPL of Trespa® los komt.

HPL Bewerken


HPL toepassingen

De eigenschappen van HPL zorgen ervoor dat het materiaal vaak wordt gebruikt voor buitentoepassingen. Weersbestendigheid, UV-bescherming en de taaiheid maken HPL een bijzonder geschikt materiaal voor gevelbekleding. U ziet de platen dan ook veel als gevelbekleding of boeibord. Verder wordt HPL, voornamelijk de witte gladde platen, ook gebruikt als voetbalbord. De reclameborden van HPL kunnen namelijk goed tegen de harde schoten van een voetbal. Vrijwel alle borden langs de voetbal- en hockeyvelden zijn van HPL. Verder gebruiken signmakers ook vaak HPL borden om reclameborden van te maken.

Toch zien we de laatste tijd ook steeds vaker HPL platen voor binnen toepassingen. Zo worden wanden en werkbladen steeds vaker van HPL platen gemaakt. Vooral in ziekenhuizen, keukenbouwers, laboratoria en in fabrieken waar levensmiddelen worden verwerkt. Dit komt mede doordat veel HPL fabrieken platen ontwikkelen met verbeterde eigenschappen die het meer toepasbaar maken voor binnen gebruik met specialistische eigenschappen. Verder zien we HPL ook veel in zwembaden bij douchehokjes. Verder kan HPL worden gebruikt als achterwand in een keuken. Ook worden HPL platen als wandbekleding gebruikt voor interieurdoeleinden. Door het ruime assortiment aan dessins, kan een interieur bijzonder mooi worden vormgegeven met HPL.

HPL zagen

Hoe wordt HPL geproduceerd

De 2 basis elementen om HPL te maken zijn houtvezels of kraftpapier. Beide materialen kunnen als basis dienen om HPL te maken. Dit materiaal wordt samengevoegd fenolhars en onder hoge druk geperst totdat er een compacte plaat ontstaat. De buitenkant van de plaat heeft vaak een bepaalde kleur. Dit zit in de toplaag. Hier wordt een decor aangebracht in de kleur of dessin die het moet worden. Door melamine te gebruiken wordt deze toplaag netjes afgewerkt. Afhankelijk van de fabrikant wordt dit of aan 1 zijde of aan 2 zijdes onder hoge druk op de plaat gedrukt. Zo is de plaat netjes af gelamineerd. Iedere fabrikant maakt zijn eigen keuzes qua afwerking en kleur. Ook qua prijs kunnen er verschillen zijn. Wat betreft de eigenschappen zijn de HPL platen vrijwel gelijk.

Bel ons

Openingstijden Bezoekadres:

Ma-Do   van 08.30 - 17.00 uur
Vr. van 08.30 - 15.00 uur

Bezoekadres gegevens

Kantoor- en showroom adres:
Antennestraat 44
1322 AE Almere / Nederland

E-mail: info@kunststofkopen.nl